Małopolski Smak – projekt skupiający działania związane z promocją małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych. Pod koniec 2003 roku Samorząd Województwa Małopolskiego podjął decyzję o realizacji projektu "Małopolski Smak", którego końcowym efektem miało się stać wykreowanie wydarzenia o zasięgu regionalnym, skupiającego producentów żywności z terenu Małopolski oraz osiągnięcie realnego efektu rynkowego, związanego ze sprzedażą małopolskich przysmaków.
W 2010 roku odbyła się szósta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Laureaci 6. Małopolskiego Festiwalu Smaku
Konkurs
Grand prix
Bacówka "L.Szot" Sp. komandytowa z Rajbrotu
Produkt: Brawuś z kómory
II miejsce
Firma "Gawor" - Produkcja Wędlin z Podstolic
Produkt: Szynka Podstolego
III miejsce:
Powiatowe Koło Pszczelarzy z Miechowa
Produkt: Miód faceliowy
Plebiscyt
Kategoria: Smakołyki z legendą
Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Batczew" z Morawczyny
Produkt: Kiełbasa swojska
Kategoria: Tradycyjne specjały
Firma "Smakosz" z Chrzanowa
Produkt: Żurek po krakowsku
Kategoria: Ekologiczne przysmaki
Gospodarstwo Ekologiczne Anna i Adam Susek z Bulowic
Produkt: Kiełbasa staropolska w słoiku
Kategoria: Jak u mamy
"Spiżarnia" z Nowego Targu
Produkt: gulasz flisacki
Pokaz gotowania
Restauracja "Dwór" z Niedzicy
Danie: Fileciki jagnięce na sosie z grzybów leśnych z kiszką grulaną i bukietem sałat winegretem