Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

50-lecie Oddziału i Wydziału Technologii Żywności UR w Krakowie

Edukacja
28 czerwca 2024
W Krakowie odbyły się uroczyste obchody 50-lecia Oddziału i Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. W wydarzeniu wziął udział wicemarszałek Łukasz Smółka, który został wyróżniony medalem im. prof. Franciszka Nowotnego za wybitne zasługi dla wydziału.
Bardzo dziękuję władzom wydziału za wyróżnienie. Najważniejsza jest praca w zespole, ponieważ co prawda samemu idzie się szybciej, ale w zespole idzie się dalej. Bardzo się cieszę, że nasza uczelnia wytworzyła zespół, który prowadzi uniwersytet w dobrym kierunku. Dla mnie, jako absolwenta ważne jest to, że w naszym regionie, na tej uczelni, powstało nowoczesne centrum badania zdrowej żywności
- mówi wicemarszałek Łukasz Smółka.
 
Obchody jubileuszu 50-lecia były połączone z konferencją naukową pt. „Przyszłość żywności czy żywność przyszłości?”. Wydarzenie jest także okazją do świętowania Jubileuszu pracy zawodowej prof. dr hab. inż. Ewy Cieślik i prof. dr hab. inż. Haliny Gambuś. Podczas wydarzenia wicemarszałek Łukasz Smółka został wyróżniony Medalem za Zasługi dla Wydziału Technologii Żywności im. Profesora Franciszka Nowotnego za wybitne zasługi na rzecz Wydziału technologii żywności UR.
 
Zwieńczeniem Jubileuszu było otwarcie Parku Profesorskiego oraz symboliczne wsadzenie drzewa prof. Franciszka Nowotnego.
 
Początki nauczania dyscypliny, którą obecnie nazywamy technologią żywności wiążą się ściśle z działalnością Uniwersytetu Jagiellońskiego i Komisji Edukacji Narodowej (1780) oraz rozwojem nauk ścisłych i przyrodniczych.
 
Oddział Technologii Żywności, w ramach Wydziału Rolniczego ówczesnej Akademii Rolniczej, powstał w 1974 roku i po 20 latach działalności został przekształcony w samodzielny Wydział Technologii Żywności (1994) z pełnymi prawami akademickimi do doktoryzowania i habilitowania. Aktualnie wydział oferuje możliwość nauki na 4 kierunkach studiów: technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, browarnictwo i słodownictwo oraz gastronomia i catering dietetyczny.

Galeria zdjęć