Przejdź do informacji o dostępności Przejdź do strony głównej Przeskocz do menu Przeskocz za menu Przeskocz do głównej treści Przejdź do mapy strony

Wśród niepowtarzalnych krajobrazów

Turystyka
04 czerwca 2024
Chwila aktywnego wypoczynku w urokliwym otoczeniu Doliny Prądnika, wapiennych ostańców i zieleni. Relaks z lampką doskonałego lokalnego wina w dłoni. To idealny plan na ostatni weekend czerwca (29-30, w godz. 11-18), gdy rozpocznie się VIII Jurajski Piknik Winny.

Piknik zaplanowano w gospodarstwie rybackim Pstrąg Ojcowski, położonym w samym sercu Ojcowskiego Parku Narodowego. Zbliża się niepowtarzalna okazja by rozsmakować się w lokalnym winie i miejscowej kuchni, porozmawiać o enoturystyce i walorach Jury, zachwycającej krajobrazem i smakiem.

Jeśli lubicie Państwo niespieszne podróżowanie, podziwianie pięknych widoków i bliski kontakt z naturą, a przy okazji chcecie skosztować lokalnych specjalności koniecznie zaplanujcie wizytę w Ojcowie

– zachęca Iwona Gibas z zarządu województwa.

Spacer po Dolinie Prądnika, relaks w otoczeniu niepowtarzalnych jurajskich krajobrazów, a do tego możliwość spróbowania lokalnych produktów, to doskonały plan na wakacyjny weekend

– dodaje Iwona Gibas.

Poznawanie kolejnych miejsc na turystycznych szlakach jest jedną z wielu zalet podróżowania. Tym razem będzie ku temu okazja w Ojcowie, gdzie po  raz ósmy, w sielskiej atmosferze, na łonie natury, bez nadęcia będzie można zgłębić kulinarne tajemnice Jury.

Impreza z edycji na edycję rozwija się wprost proporcjonalnie do liczby uczestników i areału jurajskich winnic. Inicjatorami i organizatorami tego wyjątkowego wydarzenia są Stowarzyszenie Winiarzy Jury Krakowskiej oraz Pstrąg Ojcowski. Jak co roku wspólnie dbają nie tylko o podniebienia uczestników, ale o unikalną atmosferę.

Podczas Pikniku można degustować (koszt 30 zł) i kupić trunki pochodzące z winnic  Amonit, Kresy, Goja, Novi, nad Prądnikiem, Pałac Minoga, Św. Jana, Słońce i Wiatr, Przybysławice oraz Rajska.

Nie zabraknie rozmów i inspirujących opowieści  o winie. Tajemnice uprawy winorośli odkryją przed uczestnikami Mariusz Kapczyński (sobota 13) i Bartosz Wilczyński (niedziela 13). Nic tak dobrze nie podkreśla smaku jurajskiego wina jak lokalne produkty. To one tworzą dziedzictwo kulinarne regionu i pieszczą podniebienia turystów. Oprócz pstrąga ojcowskiego, wędzonego tradycyjne w bukowym dymie, do dyspozycji będą sery z gospodarstwa Pemako, miody i przetwory ze spiżarni we Młynie i specjały gospodarstwa rolnego Przetwórnia.

Wszystkie zaplanowane atrakcje i prelekcje są nieodpłatne. Warto zaprosić przyjaciół i znajomych, by wspólnie poczuć głębię jurajskiego smaku, podziwiając unikatowe krajobrazy.

Wydarzenie realizowane jest przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego i Powiatu Krakowskiego. Patronat nad imprezą sprawują Małopolski Szlak Winny, Radio Kulinarne, Paragraf w Kieliszku, Vinisfera.pl, Stowarzyszenie Kobiety i Wino oraz K8K.pl - wino i edukacja.

Galeria zdjęć

Autor: Biuro Prasowe UMWM/ Wak